Середа, 24.04.2024, 11:10
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2020 » Червень » 3 » Зеленеє свято у травах іде
12:58
Зеленеє свято у травах іде

      У цьому році 7 червня християни східного обряду відзначають День Святої Трійці – одне з головних церковних свят. У народі свято Трійці називають “зеленим” літнім святом. За народними традиціями на Трійцю проводилися гуляння, ворожіння, дівчата пускали по воді вінки.

 Трійця вважається в народі одним з найбільших свят після Різдва та Великодня. Відзначають його у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Це свято на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого. За біблійними переказом, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа люди, які молилися, побачили Святого Духа - він вогненними язиками зійшов на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу Трійця вважається початком народження християнської церкви. Ще в Україні Трійцю вважають часом відновленого життя, зелені. В суботу, напередодні свята, люди прикрашають свої житла гілками клена, липи, ясена. Підлогу притрушують лепехою.

 Напередодні свята Комунальний заклад “Районна бібліотека для дітей Долинської районної ради” пропонує вам переглянути віртуальну виставку “Зеленеє свято у травах іде”. З книгами можна ознайомитися в нашій бібліотеці по закінченню карантину.

Залишайтесь здорові!

 «Люба моя Україна. Свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети та повір'я українського народу»

Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярності. Книжка розповідає про народні традиції, обряди і свята. Матеріали з української міфології та історії культури не залишать байдужим жодного читача. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників української культури.

Свята моєї Батьківщини: Дитячий календар ілюстрований

Історія свят - це, мабуть, найцікавіша сторінка світової культури. Свята бувають різні — релігійні, державні, професійні, сімейні. Кожне свято — це радість, щире спілкування, розваги та частування. Усі вони пов’язані з давніми традиціями та визначними історичними подіями. До цього ілюстрованого видання ввійшли розповіді про всі святкові дні, які ми відзначаємо в Україні. Видання розраховане на школярів, їхніх дбайливих батьків, учителів та всіх, хто цікавиться вітчизняною культурою та історією.

Українці Свята Традиції Звичаї

В основі літнього обрядового циклу лежить культ рослинності та магія заклинання майбутнього врожаю, культ сонця та культ померлих. Він включає такі основні свята: Зелені свята (Трійцю), Купайла (Івана Купала), Петрів День (Петра та Павла) та призабуті нині свята Лади, Ярила, Громові свята. З-поміж урочистостей літнього обрядового циклу найважливішими були Зелені свята, які не мають точно визначеної дати, а випадають через сім тижнів після Великодня.

Православні свята розповіді для дітей

Свята Трійця ЗЕЛЕНІ СВЯТА – українська назва християнського свята Трійці. ЗЕЛЕНІ СВЯТА – українська назва християнського свята Трійці. троіцько-русальна обрядовість знаменувала завершення весняного і початок літнього календарного циклу. троіцько-русальна обрядовість знаменувала завершення весняного і початок літнього календарного циклу. Напередодні зеленої неділі, у суботу, що називалася клечаною, обов'язково прикрашали подвір'я та господарські будівлі клечанням – зеленими гілками клену, верби, липи, акації, ясеня, горіха, дуба тощо. Напередодні зеленої неділі, у суботу, що називалася клечаною, обов'язково прикрашали подвір'я та господарські будівлі клечанням – зеленими гілками клену, верби, липи, акації, ясеня, горіха, дуба тощо.

Переглядів: 364 | Додав: premier123 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]