П`ятниця, 19.04.2024, 14:34
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2020 » Травень » 7 » Ціна великої Перемоги
11:51
Ціна великої Перемоги

 

      8 та 9 травня 2020 року Україна, разом з усім світом, відзначає День пам'яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 76-ту річницю вигнання нацистів з України. У травневі дні в душі кожної людини змішується безліч почуттів. Тут і радість перемоги, і гіркота від втрати своїх дідів та прадідів, які не повернулися з війни. Це день, який завжди буде нагадувати про те, що довелося пережити людям в той суворий час. Ми пам'ятаємо про тих, хто йшов назустріч смерті в боях в ім'я порятунку Батьківщини, про тих, хто своєю героїчною працею в тилу наближав Перемогу, про тих, хто піднімав країну з руїн. Це день нашої спільної пам'яті. Це День великого подвигу. Ми низько схиляємося і віддаємо глибоку шану тим, хто героїчно пройшов довгими тернистими бойовими шляхами, а потім відродив рідну землю з попелища. Немає таких слів, якими можна було б повною мірою передати всю вдячність ветеранам за їх безсмертний подвиг у найжорстокішій війні, яку коли-небудь знало людство.

Пам'ятаємо...

 

Читачам пропонуємо переглянути віртуальну виставку “Ціна великої Перемоги ”        З цими книгами можна ознайомитися в нашій бібліотеці по закінченню карантину.

     Шурапов В., Федосеєва Р. ЗЕМНИЙ УКЛІН ТОБІ, СОЛДАТЕ…                Це документальна розповідь про ратний труд солдатів і офіцерів Радянської армії в роки Великої Вітчизняної війни на території нашого краю (на початку та в період його звільнення) 1941-1944 років, а також про героїчне підпілля і партизанський рух та безприкладний опір краян фашистському терору, про земляків, які уславили себе на різних фронтах та в глибокому тилу ворога, як на своїй території, так і на партизанських стежках Європи.

   Пігідо-Правобережний Ф. Велика Вітчизняна війна.                  Український публіцист і громадський діяч Федір Пігідо-Правобережний (1888–1962) написав свої спогади по гарячих слідах подій, що відбувалися в Україні в 1941–1945 роках. Їх друковано в еміґрантській газеті «Новий шлях», а 1954 року вони вийшли в Канаді окремою книжкою, яка в Україні широкому читацькому загалові недоступна. Тимчасом ці мемуари містять унікальну інформацію, здатну зруйнувати чимало стереотипів і мітів про період історії, що його в СРСР довгі десятиліття було заведено називати «Великою Вітчизняною війною». В книжці відверто описано злочини обох тоталітарних режимів – комуністичного та нацистського, й авторові в обставинах повної свободи слова не треба було перенаголошувати одних фактів на шкоду правдивому висвітленню інших, як це мусили робити мемуаристи в СРСР. Утім, можна зрозуміти мотиви втікача від сталінського режиму Федора Пігіда, який волів зосередитися радше на комуністичних злочинцях – адже вони щойно були суддями на міжнародному процесі над знищеним нацизмом, і їхньому пануванню ще не видно було краю.

    ТРОНЬКО П. Т. НАВІЧНО В ПАМ'ЯТІ НАРОДНІЙ                                       З історії боротьби комсомольців і молоді України проти німецько – фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни. Велика Вітчизняна війна проти гітлерівських загарбників була суворим і тяжким випробуванням для українського народу. Автор книжки, академік НАН України П. Т. Тронько понад 40 років розробляє тему героїчної боротьби української молоді на фронтах, у партизанських загонах, у підпіллі під час найтрагічнішої з воєн в історії людства. При написанні книжки були використані архіви, численна комсомольська та партизанська преса часів війни, маловідомі документи партизанських загонів, підпільних організацій тощо.

   ВеликаяОтечественная война 1941-1945                                              Книга про багатогранну діяльність радянських людей у воєнні роки складається з вступного огляду і 3300 розташованих за алфавітом статей. Останні висвітлюють основні операції Радянських Збройних Сил, їх організацію і озброєння, військову економіку, зовнішню політику СРСР в роки війни, внесок в перемогу над ворогом науки і культури. У виданні розкрита керівна роль Комуністичної партії, показані морально-політичну єдність радянського народа, переваги соціалістичної системи, що зумовили перемогу над фашистською Німеччиною та імперіалістичною Японією; поміщені біографічні довідки про керівників партії і держави, найбільших радянських воєначальників, про героїв фронту і тилу, видатних діячів науки і культури.

Переглядів: 226 | Додав: premier123 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]