Четвер, 28.03.2024, 21:11
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Липень » 9 » Прикмети й обряди на Івана Купала
09:33
Прикмети й обряди на Івана Купала
Свято Івана Купала асоціюється з молодістю, веселощами, нестримністю, магією, заміжжям і очищенням. Його поважають у селах, радо відзначають у великих містах. Згадаймо прикмети й обряди на Івана Купала, щоб не лише цікаво зустріти свято, а й покращити здоров'я, поворожити на нареченого.

Якщо в день Івана Купала вмитися росою, пройдуть вугрі та прищі, якщо росою окропити дім і ліжко, зникнуть таргани й клопи.

У ніч на Івана Купала треба розпалити багаття, щоб відігнати погань і очиститися. Хто краще та вище стрибне - той буде щасливим. Якщо через багаття перевести домашню худобу, можна захистити її від мору. Якщо мати спалить у такому очисному багатті одяг хворої дитини, у вогонь підуть і всі хвороби.

Усюди в купальську ніч дівчата плетуть вінки з рослини під назвою брат-і-сестра, лопуха, богородицької трави, ведмежого вушка, пускають їх із запаленою свічкою на воду. Якщо вінок одразу тоне, отже коханий розлюбив і не вдасться вийти за нього заміж. Ті, в кого вінок приплив до берега, залишаться незаміжніми. У кого вінок найдальше пропливе, та буде найщасливішою, а та, в котрої найдовше прогорить свічка, проживе найдовше.
У ніч на Івана Купала активізуються злі сили, тому на поріг і підвіконня треба класти кропиву, щоб відбити їх напад.

Якщо в Іванову ніч зібрати олію з мурашиних куп, вона допоможе від багатьох хвороб.

Якщо вночі напередодні Івана Купала зірвати квітки брат-і-сестри та покласти по кутках дому, злодії не зможуть підійти до дому, бо квітки рослини розмовлятимуть, створюючи видимість присутності господарів.

Опівночі треба зірвати наосліп квіти та підкласти під подушку, а вранці перевірити, скільки різних трав вдалося зібрати. Якщо вдасться набрати дванадцять трав, цього року буде весілля. Також під голову кладуть подорожник або трипутник, примовляючи: «Трипутник-попутник, живеш при дорозі, бачиш малого і старого, скажи мого судженого!».

Якщо на Івана Купала до сходу сонця пронести через череду тварин ведмежу голову і зарити її потім посеред двору, весь рік чисельність худоби буде стабільною.

У день Івана Купала треба неодмінно піти в лазню, прихопивши з собою новий березовий віник із квітами рослини брат-і-сестра та папороттю або віник, зроблений із трав, зібраних у купальську ніч. Із таким віником можна зміцнити здоров'я та поворожити на заміжжя. Щоб зміцнити здоров'я, треба добряче гарненько попаритися і побити себе віником. Щоб поворожити на заміжжя, слід вийти з лазні й кинути віник за спину - у якому напрямку полетить, туди й заміж можна піти.

Якщо в купальський день перелізти через дванадцять городів, збудуться бажання.

Також у день Івана Купала варто примітити:

- якщо в день Івана Купала сильна роса, буде багатий врожай огірків;

- якщо в ніч на Івана Купала в небі багато зірок, буде багато грибів;

- якщо піде дощ, через 5 днів сонце засміється.
Переглядів: 732 | Додав: premier123 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]