Четвер, 18.04.2024, 23:32
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Серпень » 19 » Прийшов Спас — пішло літо від нас.
08:54
Прийшов Спас — пішло літо від нас.

Кажуть люди: « От і Спас,
Йде вже літечко від нас».
Та всього залишив Спас
Добрим людям про запас.
Мед, як сонце,золотий,
Дух від яблук запашний,
Мак,волошки,чорнобривці –
Все на Спаса пригодиться.
Хто працює,той і має,
І про того Спас подбає!
Літо красне,прощавай,
В душах нам тепло лишай.
О.Роговенко
З глибин українського народного світогляду виринає багато народних свят,звичаїв,вірувань та прикмет. У серпні ми відзначаємо три чудові свята – три Спаса, тому цей місяць у наших предків ще називався Спасівкою. Свята врожаю,які побутували з давніх-давен в усіх хліборобських країнах, відзначалися врочисто,як прояв подяки Богові за щедрі дари літа – плоди,ягоди,овочі,злаки,мед тощо.
Перший Спас називається «Винесення Чесних Древ Животворного Хреста Господнього»,який за новим стилем святкують 14 серпня. В народі ж називають це свято по-різному:Медовий Спас, Маковій, Мокрий Спас.
19 серпня за новим стилем відзначають Другий Спас або Яблучний Спас. В церковному календарі це свято отримало назву Преображення Господнього. Головним обрядом цього дня є освячення плодів і злаків у церквах,зокрема яблук,бо їсти їх до цього дня вважалося гріхом.
Третій Спас,який відзначають 29 серпня,ще називають Хлібним,оскільки цього дня господиня випікала перший хліб з нового урожаю. З хлібом-сіллю проводжала вона господаря в поле,де він засівав озимину. В кожній родині відбувалося освячення зерна, щоб забезпечити достаток протягом року.
Дорогі, друзі! Наша бібліотека підготувала для для вас тематичну полицю «Прийшов Спас – йде вже літечко від нас»,ознайомившись з якою, Ви зможете краще і більше дізнатись не лише про Спасівку,а й інші свята,звичаї,обряди,символи та традиції українського народу,які формувались протягом багатьох поколінь нашими предками. За бажанням Ви можете,також, cкористатися Інтернет-ресурсами бібліотеки. Таким чином, кожен бажаючий зможе не тільки поповнити свої знання,а й збагатити свій духовний світ.
Переглядів: 1056 | Додав: premier123 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]